Jeg har hatt dilla på bollebaking en stund nå, så har eksprimentert litt med fyll, smaker og sånn 🙂
Og den absolutt største favoritten er disse deilige mandelfylte bollene. De smaker helt nydelig! Fyllet smaker som en mellomting mellom fyrstekakefyll og marsipan. Med grovhakkede biter av mandler strødd på toppen, ble dette helt perfekte boller!
For å ikke spise alle på en gang, var jeg rask med å fryse de ned, så jeg har fortsatt disse godsakene liggende i fryseren. Å varme opp en bolle i ovnen så den er lunken – mmm himmelsk 🙂
Så la oss komme til saken – er du glad i enten mandelsmør, mandler eller marsipan? Eller du kanskje elsker alle tre? Ja da er dette bollene for deg, du kommer til å elske de! Finn frem boller og kar så begynner vi å bake 🙂
Boller med mandelfyll
Ingredienser
Til bollene
- 5 dl mandelmelk
- 120 gr smeltet smør
- 60 gr sukker
- 1 pk tørrgjær
- 700 gr hvetemel (+ mer til elting og kjevling)
- 1 ts salt
- 1 ts kardemomme
Til fyllet
- 170 gr mandelsmør
- 170 gr sukker
- 1 neve hakkede mandler (til å strø over bollene før steking)
- 1 ts mandel ekstrakt eller ca 10 dråper mandel essens (kan sløyfes, men gir mer marsipansmak om du liker det)
Instruksjoner
- Smelt smøret og bland det sammen med melken.
- Ta av ca 1-2 dl av hvetemelet og sett det til side. Bland så sammen resten av hvetemelet, sukker, tørrgjær, salt og kardemomme.
- Bland melk-smør sammen med tørre ingrediensene og rør godt. Blandingen er litt bløt og det skal den være.
- Ta litt plastfolie over deigen og la den stå på et varmt sted til heving i en time.
- Etter en time er deigen doblet i størrelse. Bland inn resten av melet og rør godt.
- Nå tar du deigen over til kjøkkenbenken som er strødd med litt hvetemel. Så er det tid for å elte og elte. Her trenger du å strø jevnlig med hvetemel. Deigen er ferdig når du kjenner den er smidig og seig og ikke lengre setter seg fast i underlaget.
- Kjevle ut til deigen til et rektangel.
- Varm forsiktig opp fyllet (mandelsmør, sukker og mandelekstrakt) så fyllet blir litt flytende og det er lettere å smøre utover.
- Rull rektanglet sammen til en pølse (på samme måte som når du lager kanelboller). Kutt opp pølsen i boller på ca 3 cm og legg bollene på et stekebrett kledd med bakepapir. Strø over med grovhakkede mandler.
- Dekk over med plast og la bollene stå i 30 minutter og heve.
- Sett stekeovnen på 180 grader.
- Etter 30 minutter har bollene vokst seg store og flott, og du kan sette de i stekeovnen. Stekes i 25-30 minutter eller til de er gyldne på farge.
- Mmmmnamm 🙂 Nå er det bare å kose seg med nydelige ferske boller med mandelfyll 🙂
Du får kjøpt mandelsmør i de fleste dagligvarebutikker med større utvalg, som f.eks Mega, Meny o.l. Men du kan lett lage de selv – billigere og bedre 🙂 Her ser du hvordan: