Chiapudding – chiagrøt

Med forferdelse hørte jeg noen si at chiapudding var helt grusomt på smak og konsistens. Det er jo bare helt utrolig godt, men er det kanskje noe med ingrediensene eller fremgangsmåten som ble feil? Dette er ihvertfall en veldig god dessert/ frokost/ kveldsmat – ja hva du vil. Men hemmeligheten er nok HVORDAN du lager den, og med HVILKE ingredienser.  Her gir jeg deg hemmelighetene 🙂

Chiapudding med alle hemmelige ingredienser
Chiapudding med alle hemmelige ingredienser
Ingredienser

2 dl extra creamy kokosmelk, rosa pappbeger fra Santa Maria på 2 dl.
3 ss chia frø
Noen få saltkorn
5 dråper stevia
Saft av en halv økologisk sitron. Mengden justeres etter hvor godt du liker sitron, jeg bruker saften av en halv sitron.
1 ts revet sitronskall fra økologisk sitron
Nøtter og bær til topping

Til to porsjoner

NB bruk den extra creamy versjonen av kokosmelken fra Santa Maria, den er absolutt best i smak til chiapudding. Denne er rosa på farge og i et pappbeger, ikke hermetikkboks.

Bland sammen alle ingrediensene og la miksen stå i kjøleskapet minimum en times tid. Det går fint å la den stå lengre, f.eks over natten hvis du vil spise den til frokost eller lunsj.

Topp gjerne med det du har tilgjengelig. Her har jeg hakket opp ulike nøtter og strødd over med litt blåbær til slutt. Det smaker nydelig!

En variant til…

Jeg har også lagd en variant med lakris pulver, denne gangen toppet med bringebær som smaker veldig godt sammen med lakris. For å lage denne versjonen erstattet jeg sitron med en litt stor teskje lakrispulver. Smak deg til, for her er det små mengder som utgjør den store smaken. Den skal små mengder til før lakrissmaken blir for sterk, og du må da ha i mer kokosmelk.

En chiapudding variant med lakris.

En chiapudding variant med lakris.

Lakris og bringebær er en perfekt kombo - prøv da vel :-)
Lakris og bringebær er en perfekt kombo – prøv da vel 🙂
Hva er chiafrø?
Nydelig godt - og kroppen takker deg for at du tok et sunt valg i dag også
Nydelig godt – og kroppen takker deg for at du tok et sunt valg i dag også

Chia er et glutenfritt frø med mye fiber, faktisk hele 10 gram fiber på 2 ss. Frøet har en unik evne til å absorbere fuktighet og lager en geleaktig konsistens. Dette gjør den velegnet i mange forskjellige matretter, som blant annet i salatdressinger, yoghurt, frokostblandinger, kaker, brød, smoothies. Du kan også så frøene og spise spirene.

Chiafrøene har en lav glygemisk indeks på 1, og påvirker så og si ikke blodsukkeret.

Næringsmessig er chiafrøene som sagt proppfull med viktig fiber, men ikke bare det. Frøene har også et høyt innhold av proteiner og flere viktige vitaminer og mineraler som blant annet kalsium, jern og fosfor. Omega 3 innholdet er høyt, og bare 2 ss chia tilsvarer mer omega-3 enn du får i en laksefilet.

Næringsinnhold per 15 gram chiafrø:
68 kcal
3,1 gram protein
4,9 gram fett (0,5 gram mettet fett)
0,2 gram karbohydrat
6,2 gram kostfiber