Mandelmelk

Sunt, godt og lett å lage!
Sunt, godt og lett å lage!

Mandelmelk

Mandelmelk er et ypperlig alternativ til vanlig melk. Mandelmelken er mild og nøytral på smak, og du kan selv tilsette spennende smaker for variasjon. Melken har mye D,  A og E-vitaminer i seg og har bra mengde med kalsium.  Det beste av alt er at du lett lager denne selv!

Ingredienser

  • 1 dl mandler
  • ca 5 dråper stevia og/ eller 1/2 ts vaniljepulver
  • ca 5 dl vann

Instruksjoner

  • Mandlene legges i vann over natten. Dagen etter skyller du mandlene, og har de sammen med de andre ingrediensene i en blender. Blend alt sammen i en blender i et par minutter på høy hastighet. Sil massen gjennom en saftsil duk eller lignende. Jeg har ikke saftsil, så jeg legger et kjøkkenhåndkle i et dørslag, og siler massen gjennom kjøkkenhåndkleet. Etter at melken har fått rent av seg en stund, presser jeg resterende melk ut av håndkleet.
  • Melken helles over på flasker og oppbevares i kjøleskap. Holdbarheten er kanskje 5 dager. Den blir klumpete og lukter ikke godt når den er utgått på dato. Hvis det ser ut som om den skiller seg, rister/ rører du bare i melken og den er like fin igjen.
  • I kjøkkenhåndkleet har du nå en mandelmasse som kalles mandelpulp. Denne mandelpulpen kan du bruke i baking og du erstatter da mandelmel med denne pulpen. Vær oppmerksom på at pulpen jo er mer fuktig enn et mel er, så du må justere mengden med flytende ingredienser.
  • Du kan også tørke pulpen litt i varmeovnen på lav varme (50 grader over flere timer) før den skal brukes. Jeg fryser ned pulpen til jeg skal bruke den i baking, tar den frem og tørker den i stekeovn før den brukes.

Notater

Hvis jeg skal bruke mandelmelken til chiapudding, liker jeg å bruke litt mindre vann for å gi puddingen mer fylde i smaken. Oppskriften blir da 1 dl mandler og 3 dl vann.