Mandelsmør

Mandelsmør er bare nydelig på smak og passer perfekt til frokostblandingen eller havregrøt. Bare ta en spiseskje på frokosten så er smaken så mye fyldigere, bedre og mer næringsrik.

Mandelsmør passer også godt til baking. Nederst på denne siden finner du ulike oppskrifter hvor jeg har brukt mandelsmør.

Mandler har et høyt innhold av umettet fett, kostfiber, vitamin E, riboflavin, kalsium, kalium, magnesium, sink, kopper og fosfor. Mandler er også en kilde til protein, tiamin, niacin, folat og jern. Absolutt en fin ting å supplere frokosten med med andre ord 🙂

Mandelsmør

Nydelig mandelsmør som passer perfekt til havregrøten eller frokostblandingen.
Forberedelser 5 minutter
Steketid 20 minutter
Total tid 25 minutter

Ingredienser

  • 250 gram mandler
  • 1/2 ts salt
  • eventuelt litt lønnsesirup eller honning om du ønsker en søtere smak

Instruksjoner

  • Spre mandlene på et stekebrett med bakepapir og sett de inn i stekeovnen på 180 grader i ca 2 minutter. Mandlene skal bli varme men ikke brente. Når du kjenner det begynner å lukte mandler, ja da er de klar.
  • La mandlene kjøle seg litt ned. De skal fortsatt være varme, men du skal ikke brenne deg på fingrene når du tar på de. Ha de så over i en foodprosessor og mal i vei. NB du må ha en foodprosessor til å gjøre denne jobben, eventuelt en veldig kraftig blender.
  • Først blir det mel, så en fast masse og til slutt får du et flytende deiligt mandelsmør. Du må jevnlig stoppe foodprosessoren og skrape ned det som fester seg på kantene av bollen. Når du tror det er ferdig, så fortsett et par minutter til. Det tar ca 20 minutter før du får et flytende smør. Fortsetter du prosessen blir smøret bare mer flytende. På vidoen nedenfor her ser du hvilke konsistens vi er på jakt etter.
    Smøret vil stivne litt når det oppbevares i kjøleskapet.
  • Av 250 gram mandler får jeg ca 2,5 dl mandelsmør. Oppbevar det med lokk i kjøleskap og det holder seg lenge. Jeg har aldri opplevd at det blir dårlig, så holdbarheten er ihvertfall flere uker.
  • På videoen nedenfor ser du hvilken konsistens mandelsmøret har når det er ferdig.

Notater

Hvis du ikke får mandelsmøret flytende, kan du «jukse» litt med å ha i litt rapsolje eller annen olje uten smak. 
Havregrøt med eple, kanel og mandelsmør 🙂 Det blir nesten som en eplekake til frokost 🙂

Her har jeg brukt mandelsmør i oppskriftene:

Sjokolademuffins
Nydelige sjokolademuffins med deilige sjokoladebiter
Klikk her for å se på denne oppskriften
Sjokolade frosting
Nydelig sjokoladekrem som passer perfekt til bananbrød.
Klikk her for å se på denne oppskriften
Kjøleskapsgrøt med bringebær og mandler
Kjapp og enkel frokost som er ferdig når du våkner.
Klikk her for å se på denne oppskriften
Sjokolade og mandel cookies
Nydelige cookies! Perfekte smakskombinasjoner og akkurat passe seig.
Klikk her for å se på denne oppskriften