Nøttesmør

Nøttesmør er farlig godt! Hell det over frokostblandingen, smør det på brødet eller knekkebrødet, topp en chiapudding med nøttesmør eller bruk det i konfekt. Det er mange måter å bruke nøttesmør og du kan lage alle mulige varianter med ulike nøtter.

En stor favoritt hos meg er hasselnøttesmør, cashewnøttesmør og mandelsmør – mmm det er farlig godt! En periode måtte jeg slutte å lage det for jeg klarte ikke la være å spise det opp….! Pass deg – før du vet ordet av det sitter du i sofaen med nøttesmøret og spiser rett ut av glasset – jepp, jeg har hørt at det har skjedd 😉

Nøttesmør, mmm så godt!
Nøttesmør, mmm så godt!
Ingredienser
  • 200 gr hasselnøtter (eller andre nøtter, miks gjerne ulike varianter av nøtter etter hva du har i skapet)
  • Et lite dryss salt
  • Eventuelt noen dråper stevia vanilje
Fremgangsmåte
  1. Hasselnøttene stekes i stekeovnen på 180 grader i 10-12 minutter.
  2. Ta ut hasselnøttene, pakk de inn i et kjøkkenhåndkle og gni og kna nøttene. På denne måten får du av det meste av skallet, og smaken blir rundere. For at nøttesmøret skal bli flytende må du fjerne det meste av skallet. Sitter skallet for hardt, har du nøttene inn igjen i stekovnen og kjører prosessen en gang til.

    Lager du mandelsmør trengre du ikke ta av skallet først. Bare varm nøttene i stekovnen noen minutter.

  3. Ha nøttene og salt i en foodprosessor og kjør på maks styrke. Først blir det mel av nøttene, så blir den etterhvert flytende. Hos meg tok det ca 5 minutter før massen ble flytende. Bruker du en blender vil det ta lengre tid, og du må stoppe opp og skrape ned masse fra kantene. Ta noen pauser så ikke blenderen går seg varm. NB hvis du ikke har fjernet skallet, vil det ta mye lengre tid å få nøttesmøret flytende, kanskje 15 minutter eller mer. Hvis tålmodigheten tar slutt, kan du «jukse» med å ta i litt olje for å få riktig konsistens.
  4. Hvis du ønsker, smaker du til med litt stevia dråper.
  5. Fiks ferdig nøttesmør, mmm så godt!

TIPS – oppbevares i kjøleskapet med kodet hengelås, så varer det kanskje noen dager 🙂

Det er veldig godt å ha det som en topping på en chiapudding, som du ser her, oppskriften finner du HER.

Frisk og nydelig bringebærdessert med hasselnøttesmør